Свет

Авиокомпанијата Боинг во првиот квартал од 2024 со помали загуби од очекуваните

Авиокомпанијата Боинг во првиот квартал од 2024 со помали загуби од очекуваните

Американската авиокомпанија Боинг соопшти дека загубила 355 милиони долари во првиот квартал, или 56 центи по акција, што е намалување од загубата од 425 милиони долари или 69 отсто по акција една година претходно.

Со исклучок на еднократните ставки, вклучувајќи ги и трошоците за пензија, компанијата загуби 388 милиони долари или 1,13 долари по акција.

Приходите паднале за осум проценти на 16,57 милиони долари, малку повеќе од проценките на аналитичарите.

Резултатите не се охрабрувачки, но сепак се малку подобри во споредба со прогнозата на агенцијата LSEG, која предвиде приход од 16,23 милијарди долари и прилагодена загуба од 1,76 долари по акција.

Извршниот директор на Боинг, Дејвид Калхун, рече дека компанијата е во „тешко време“ бидејќи мораше да го намали производството и испораките по серијата инциденти кои открија сериозни проблеми со авионите на Боинг.

Според него, компанијата сега е фокусирана пред се на безбедноста и подобрување на синџирот на производство. Калхун претходно најави дека ќе се повлече од функцијата извршен директор на компанијата до крајот на годината.

Боинг има проблеми со своите авиони повеќе од пет години, вклучително и две фатални несреќи на Боинг 737 Макс во 2018 и 2019 година во кои загинаа 346 луѓе.

To top