Вести Првични студии

Можно е ново проширување на Суецкиот канал

Одлуката за работите е донесена пред две години, по приземјувањето на огромниот контејнерски брод „Евер Гивен“, кој го запре сообраќајот шест дена во 2021 година.

Можно е ново проширување на Суецкиот канал

Египет ја разгледува можноста за нови активности за проширување на Суецкиот канал за да се овозможи транзит на повеќе бродови и да се намали ризикот од застој, рече шефот на управата на Суецкиот канал, Осама Раби.

Управата во моментов уредува дополнителни 10 километри канали за двонасочен сообраќај и проширување и продлабочување на уште 30 километри од клучниот воден пат што ги поврзува Европа и Азија.

Одлуката за работите е донесена пред две години, по приземјувањето на огромниот контејнерски брод „Евер Гивен“, кој го запре сообраќајот шест дена во 2021 година.

Претседателот на управата вчера најави нови работи на проширување на каналот.

„Првичните студии за дополнителното проширување би траеле околу 16 месеци и ќе вклучуваат физибилити, еколошки и инженерски студии, како и истражување на почвата и копирање“, рече Раби.

Проектот мора да биде одобрен од Владата, а би го финансирала управата на каналот од инвестицискиот буџет за да се избегне „дополнителен товар на државниот буџет“, се наведува во соопштението.

По проширувањето, каналот би можел да биде поконкурентен и да прима повеќе, и уште поголеми бродови, нагласи претседателот на управата.  (МИА)

To top