Македонија парламентарни избори 2024

Вака ќе изгледа новиот состав во Собранието на Република Македонија

Коалицијата „Влен“, по вчерашното прегласување, во Собрание ќе има 14 свои пратеници.

Вака ќе изгледа новиот состав во Собранието на Република Македонија

Коалицијата „Влен“, по вчерашното прегласување, во Собрание ќе има 14 свои пратеници.

По парламентарните избори кои се одржаа на 8-ми мај, вчера во седум избирачки места имаше прегласување.

Државната изборна комисија на 18 мај едногласно го усвои предлогот да се повтори гласањето во Изборната единица (ИЕ) 5 на избирачките места 1470/1 и 1470 во Општина Долнени, 1194 и 1202 во Општина Крушево, 1844 во Општина Струга и 1272 во Општина Охрид, како и во ИЕ 6 на избирачкото место 2101 во Општина Желино.

Според резултатите, има измена во пратеничките мандати на тој начин што ДУИ изгуби еден пратеник, а Вреди доби.

По денешното прегласување конечни се резултатите за бројот на пратеници на партиите и коалициите во следниот парламентарен состав.

Коалицијата „Твоја Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ има 58 пратеници.

Коалицијата на СДСМ и „Европскиот фронт“ на ДУИ во Собранието влегуваат со по 18 освоени мандати.

Коалицијата „Влен“, по денешното прегласување, во Собрание ќе има 14 свои пратеници.

ЗНАМ на Максим Димитриевски и Левица на Димитар Апасиев освоија по 6 мандати за следниот собраниски состав.

Најнови вести од Македонија

To top