Македонија реакција

Реакција на министерот за правда Кренар Лога на соопштението на ВМРО ДПМНЕ за претседателката на Уставен суд, Добрила Кацарска

Остро ја осудуваме деградирачката реторика на политичката партија која претендира да управува со оваа држава. Нападот врз независните институции е неприфатлив јазик за една земја членка на НАТО и земја која се наоѓа пред пристапување во Европската Унија, се вели во реакцијата на министерот за правда, Кренар Лога.

Реакција на министерот за правда Кренар Лога на соопштението на ВМРО ДПМНЕ за претседателката на Уставен суд, Добрила Кацарска

Остро ја осудуваме деградирачката реторика на политичката партија која претендира да управува со оваа држава. Нападот врз независните институции е неприфатлив јазик за една земја членка на НАТО и земја која се наоѓа пред пристапување во Европската Унија, се вели во реакцијата на министерот за правда, Кренар Лога.

Како министер и како министертво сме имале период на дебати и со претседателот и Уставниот суд воопшто, но во ниту еден момент тоа не било причина да се девалвира во јазик на омраза и лични квалификации кои потоа се манифестираат на улица и како закани кон носителите на јавни функции. Сè уште има одлуки на Уставниот суд за кои не делиме исти ставови, но во ниту еден момент истите не смеат да послужат како изговор за оспорување на тие пресуди и деградирачки коментари. Ја повикуваме политичката партија ВМРО-ДПМНЕ да се издигне на висината на задачата што ја чека, и да не се однесува како на изборна кампања, истакна Лога.

Патот на консолидирање на демократските институции поминува низ почитување од страна на партиите и релевантните институции, додава тој.

Најнови вести од Македонија

To top