Економија берза

Волстрит достигна рекордни нивоа

На Волстрит, берзанските индекси достигнаа рекордно ниво во средата, бидејќи новите податоци за инфлацијата повторно ги разгореа шпекулациите дека американската централна банка може да ги намали каматните стапки.

Волстрит достигна рекордни нивоа

На Волстрит, берзанските индекси достигнаа рекордно ниво во средата, бидејќи новите податоци за инфлацијата повторно ги разгореа шпекулациите дека американската централна банка може да ги намали каматните стапки.

Индексот Dow Jones зајакна 0,88 отсто, на 39.908 поени, додека S&P 500 порасна за 1,17 отсто, на 5.308 поени, а Nasdaq индексот порасна за 1,40 отсто, на 16.742 поени.

Новите рекордни височини на индексите во голема мера беа поттикнати од добивките на технолошките акции, откако податоците за потрошувачките цени во САД беа малку подобри од очекуваното, што значи дека инфлацијата не се зголемила во април по трите месеци раст.

„Инвеститорите беа растоварени затоа што инфлацијата не се зголемува четврти месец по ред. Потрошувачката, исто така, малку попуштила, што покажува дека економијата расте со одржливи стапки“, вели Керол Шлајф, аналитичар во BMO.

Покрај податоците за инфлацијата, вчера беше објавен и извештај кој покажа дека потрошувачката стагнирала во април, што може да значи дека побарувачката слабее, па притисоците врз инфлацијата во наредните месеци може да се намалат.

Како резултат на тоа, оживеаја шпекулациите дека американската централна банка би можела двапати да ги намали каматните стапки пред крајот на годината – во септември и декември – иако ден пред претседателот на Fed, Џером Пауел, изјави дека инфлацијата во последните месеци е повисока од очекуваната и дека каматните стапки би можеле да останат покачени подолг период.

Така, пазарот продолжува да се движи во зависност од шпекулациите за каматните стапки. На почетокот на годината берзанските индекси силно пораснаа и достигнаа рекордни нивоа, благодарение на проценките дека Fed агресивно ќе ги намали каматните стапки оваа година, почнувајќи од јуни.

Меѓутоа, кога стана јасно дека тоа нема да се случи поради високата инфлација, берзанските индекси во април драстично паднаа. Од почетокот на мај, сепак, тие ги надоместија тие загуби и вчера достигнаа нови рекордни нивоа.

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна за 0,21 отсто, на 8.445 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,82 отсто, на 18.869 поени, а париски CAC 0,17 отсто, на 8.239 поени.

To top