празник

Пронајдени се 112 резултати на тема „празник“
Вести

Беа фрлени во вжештена печка и преживеаја поради силната верба во Бога – денеска е празник во нивна чест

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 декември. Денеска е Св. пророк Данил и трите момчиња Ананиј, Азариј и Мисаил. Сите...
Вести

Денеска не го одбивајте оној кој ќе ви побара помош: Православните верници го празнуваат овој светец и чудотворец

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 12 декември. Денеска е Св. Спиридон Чудотворец. Свети Спиридон живеел во четвртиот...
Вести

Во недела е голем христијански празник Свети Ѓорѓија- Светецот кој ја убил ламјата што на народот му правела голема штета

Православните верници во недела на 9 декември го празнуваат посен свети Ѓорѓија. Овој ден, освен како семејна слава, се празнува и како...
Вести

Утре е голем и тежок празник: Ако овој светец застане кај нозете на болниот тоа не е добро, а ако е кај главата тој ќе оздраве

Архангел Михаил е водачот на небесните војски кој секогаш се јавувал на местата на кои се појавувала Богородица, така што претставува...