Останати спортови

Руските борачи нема да настапат на ОИ во Париз

Руските борачи нема да настапат на ОИ во Париз

Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) има строги критериуми во однос на учеството на руските спортисти.

Шест членови на руската боречка репрезентација, меѓу кои и Абдулрашид Садулаев, борец во слободен стил и олимписки шампион во Рио 2016 и Токио 2021 година, не ги поминаа критериумите, па поради оваа причина, колегите кои обезбедија учество ќе г0 бојкотираат турнирот во Париз.

„Не ги прифаќаме неспортските принципи на селекција според кои ИОК го состави списокот на спортисти со право на учество, бидејќи е донесен со очигледна цел да го поткопа нашиот тим“, е дел од соопштението на Боречката федерација на Русија.

To top