Останати спортови

Повеќекратен шампион во велосипедизам загина во војната во Украина

Повеќекратен шампион во велосипедизам загина во војната во Украина

Во Волчанск почина повеќекратниот шампион на Украина во велосипедизам Андреј Куценко.

Добитник и освојувач е на многу медали на меѓународни натпревари, учесник на европски и светски првенства, повеќекратен шампион на Украина.

Десет години (2006-2016) го претставуваше регионот Лавов во националниот велосипедски тим на патеката.

Со почетокот на целосната инвазија на Украина од страна на руските освојувачи, тој се вратил од Италија, каде што живеел со своето семејство и волонтирал за вооружените сили на Украина. Повеќе од две години ја бранеше својата татковина на различни линии на фронтот.

To top