Фудбал револуција

Микрочип во топката за Европското првенство 2024 година

Микрочип во топката за Европското првенство 2024 година

Потрагата на УЕФА по совршената фудбалска топка ќе продолжи на Европското првенство во Германија (14 јуни – 14 јули 2024 година), каде ќе се играат натпревари со ново технолошко чудо.

Микрочип вграден во топките ќе помогне да се одлучи дали фудбалерите играле со раце пред голот и дали биле во офсајд.

Производителот на топката има вградено во него технологија која ќе го снима секое движење на топката и ќе помогне во донесувањето на ВАР одлуките.

Сè би требало да функционира така што микрочипот во топката ќе работи во комбинација со технологија која ќе ги следи екстремитетите на играчот, а потоа ќе создаде 3Д слика што ќе создаде слика за ВАР и ќе ја означи точната точка на контакт помеѓу топката и телото на играчот.

To top