ТВ и Филм Мултиетнички проект

Се снима краткиот игран филм „И покрај сè“

Филмот е во продукција на Здружението на граѓани Креативен Центар Тинтири Минтири, а ќе се снима на повеќе локации низ Скопје.

Се снима краткиот игран филм „И покрај сè“

Во периодот до 17 март 2024 година ќе се снима мултиетничкиот краток филм „И покрај сè“, кој промовира дијалог и соработка помеѓу младите од различно етничко потекло.

Режисер на филмот е на м-р Кузман Кузмановски, а директор на фотографија е Филип Кондовски. Главните улоги ги толкуваат Бехреда Решит, Петар Мароски, Ива Илијевска, Бора Јовановска и Идеал Селмани, а во споредни улоги се јавуваат десетина млади таленти.

Филмот е во продукција на Здружението на граѓани Креативен Центар Тинтири Минтири, а ќе се снима на повеќе локации низ Скопје.

Проектот е поддржан од Мисијата на ОБСЕ во Скопје, како дел од проектот „Градење нови мостови – Младинскиот меѓукултурен уметнички фонд “ („Building New Bridges – Youth Inter-Cultural Art Fund“).

Во период од шест месеци преку низа работилници и филмска обука, триесетина млади на возраст од 14 до 18 години добија обука во филмската сфера и остварија соработка со своите врсници од различно етничко потекло. Како краен резултат од оваа соработка се снима краткиот филм „И покрај сè“ кој ќе биде прикажан во кино и на телевизија.

Филмот премиерно ќе биде прикажан во април.  (МИА)

To top