Познати Српски народен театар

Почина познат оперски пејач, го знаеја сите во Југославија

Бранислав, кој е роден на 9-ти март 1956 година во Нови Сад, почина само еден ден пред својот 68-ми роденден.

Почина познат оперски пејач, го знаеја сите во Југославија

Оперскиот пејач Бранислав Јатиќ, првак на Операта на Српскиот народен театар, почина вчера во Нови Сад, потврдуваат од споменатиот театар.

Бранислав, кој е роден на 9-ти март 1956 година во Нови Сад, почина само еден ден пред својот 68-ми роденден.

Дипломирал на Филозофскиот факултет на Катедрата за руски јазик и книжевност, а во Москва на Конзерваториумот „Чајковски“ го завршил класот за практикантска работа.

Во 1977 година стана солист на операта на СНП, а во 1989 година шампион. Тој одигра повеќе од 50 улоги во опери од италијански, германски, руски, француски и домашни композитори и уште дваесетина во други оперски куќи.

Со ансамблот за опера на СНП, гостуваше низ цела Југославија, како и во странство (Романија, Унгарија, Италија, Русија). Во овој дом во два наврати ја извршуваше функцијата директор на Операта на СНП.

To top