Живот и Стил секогаш е во четврток

УТРЕ Е СПАСОВДЕН: 40 дена по Велигден оваа работа никако не смеете да ја направите

На Спасовден никако не треба да се спие преку ден, за да не се дреме цела година.

УТРЕ Е СПАСОВДЕН: 40 дена по Велигден оваа работа никако не смеете да ја направите

Верниците утре на 13 јуни го прославуваат Спасовден, празник кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Духови и секогаш е во четврток.

За овој празник се врзани многу верувања и суеверија, кои во некои краишта се уште се почитуваат. За Спасовден се колеле јагниња, а старите верувале дека од Нова година до Спасовден не треба да се пие млеко. Се верувало дека на Спасовден мажите не треба да се бричат, жените да се мијат, а децата да се бањаат.

На Спасовден никако не треба да се спие преку ден, за да не се дреме цела година.

На тој ден богатите после одењето од црква повикувале гости на ручек, а помалку богатите го продолжувале дружењето пред црква, каде народот се собирал и веселел.

To top