Живот и Стил

Се празнува Св. маченик Јулијан Тарсиски

Се празнува Св. маченик Јулијан Тарсиски

Свети Јулијан беше Киликиец од градот Тарс, родното место на апостолот Павле, а живееше во втората половина на третиот век. Мајка му го воспитуваше (хранеше) со Небесниот леб, па така овој израсна во мерката на совршен маж. Кога настана гонењето при Диоклецијан (284-305), Јулијан беше затворен како христијанин.

Го водеа од град во град по Киликија скоро цела година, честопати ставајќи го на маки, но Јулијан сé издржуваше со силата што му ја даваше Христос.

Во една прилика неговата мајка го посети во затворот и го утврдуваше да истрае во своето сведоштво за Христа, а кога управникот дозна за тоа ја фрли и неа в затвор.

Најпосле, свети Јулијан беше удавен во морето, а наскоро маченичка смрт претрпе и неговата мајка.

To top