Живот и Стил Експерти

Пресметано точно до минута: Овој дел од денот е најстресен за луѓето

-Овие утрински драми дури можат да ја попречат вашата продуктивност во текот на денот, објаснуваат експертите кои работеле на истражувањето.

Пресметано точно до минута: Овој дел од денот е најстресен за луѓето

Иако секој дел од денот понекогаш може да биде стресен, експертите успеале да пресметаат кое време од денот е најстресно за повеќето луѓе.

Како што пишува „The Healthy“, студијата спроведена од група научници во Лондон, во која учествувале 2.000 луѓе, покажала дека најстресното време за повеќето возрасни е во просек околу 7:23 часот. Како што може да претпоставите, ова се должи на честиот таканаречен утрински стрес.

Студијата исто така покажа дека има мала разлика во најстресното време од денот во зависност од полот. На првата пречка во денот жените најчесто наидуваат малку порано од мажите, односно во 7:50 часот. Кај мажите, првиот индикатор за стрес започнува речиси еден час подоцна, поточно во 8:43 часот.

-Овие утрински драми дури можат да ја попречат вашата продуктивност во текот на денот, објаснуваат експертите кои работеле на истражувањето.

Според експертите, на утринскиот стрес најчесто влијае тоа што сè не завршуваме навреме во раните утрински часови, сообраќајниот метеж, наоѓањето место за паркирање, подготвувањето појадок за семејството и подготвувањето за дневен престој или работа се само дел од проблемите со кои се соочуваме повеќето од нас, а сето тоа влијае на нивото на стрес.

To top