Недостатокот на време да се седне и да се јаде нормално често може да се забележи кај многу луѓе.
Прескокнувањето на појадокот е сè почеста појава, а она што се јаде често не е доволно добро и хранливо за да ја обезбеди потребната енергија за добар почеток на денот.
Студија објавена во списанието Medicine покажала дека оние кои појадуваат седум пати неделно имаат помал ризик од срцеви заболувања, дијабетес и дебелина. Меѓутоа, освен појадокот, подеднакво важно е и што консумираме во него. По долг период на ноќен пост, појадокот е првата можност да му ги обезбедите на вашето тело потребните хранливи материи.
Диететичарката Никола Лудлам-Рејн издвои пет популарни опции за појадок кои всушност треба да избегнувате да ги јадете затоа што немаат речиси никаква хранлива вредност.
Кроасан со фил
Ако кроасан со путер исполнет со чоколадо, мармалад и слично е честа опција за појадок, можеби ќе сакате да размислите за промена.
„Оваа комбинација е претежно рафинирани јаглехидрати со додаден шеќер и не нуди многу протеини или влакна“, тврди Лудлам-Рејн.
Нутриционистот Марк Гилберт се согласил со неа и смета дека е важно да јадете протеини за појадок. Тој објаснува: „Протеините се клучни кога станува збор за контролирање на апетитот и забрзување на метаболизмот, што ви овозможува да ја зачувате мускулната маса и да спречите таложење на маснотии“.
Овој процес е познат како термички ефект на храната, а истражувањата покажаа дека протеините имаат многу подобар ефект од мастите или јаглехидратите. Околу 25 проценти од калориите од протеините се користат за варење, апсорпција и складирање на хранливи материи.
Обичниот кроасан содржи и високи нивоа на заситени масти, што може да го зголеми нивото на лошиот холестерол. Наместо тоа, Никола предлага тост со домат и сирење или мини кроасан со овошна салата и јогурт со семки.
Само кафе
Пиењето кафе навистина не треба да се смета за појадок, но за многумина, една шолја кафе на празен стомак го заменува појадокот. Потпирањето исклучиво на кафето наутро има свои недостатоци. Диететичарот Лудлам-Рејн истакнува дека „иако црното кафе е нискокалорично и обезбедува брза енергија преку кофеинот, тоа не дава никакви основни хранливи материи“.
Тој додава дека пиењето на пијалокот „на празен стомак може да ја иритира слузницата на желудникот, потенцијално да доведе до горушица или непријатност. Лате или капучино веројатно нема да бидат доволна замена за оброк и може да ве остави гладни или да посакате слатка закуска до средината на утрото.
Ако треба да пиете кафе наутро, експертите не препорачуваат засладено или кафе со вкус. Таквите пијалоци можат да содржат големи количини шеќер и калории без да се чувствувате сити или хранливи.
„Ова може да предизвика ненадеен пораст, а потоа и пад на нивото на шеќер во крвта, оставајќи ве уморни или гладни набргу потоа“, продолжува диететичарот.
Сендвич со сланина
Иако многу луѓе сакаат да го започнат денот со сендвич, особено со сланина, тие навистина не треба. Јадењето премногу преработено месо како сланина или колбаси „веројатно го зголемува ризикот од рак на дебелото црево“ и го зголемува ризикот од висок крвен притисок поради високата содржина на сол.
Наместо сланина во сендвич, диететичарот предлага опции со малку маснотии како јајца или чаден лосос. Меѓутоа, ако сепак изберете сланина, тој советува повремено да уживате во неа.
„Помалку од 70 грама дневно и комбинирајте го со зеленчук и леб од цели зрна за да додадете влакна и хранливи материи“, советува диететичарот.
Засладени снегулки
Лудлам-Рејн истакнува дека „засладените житарки, како оние со глазура или чоколадо, треба да се јадат само повремено. Вишокот внес на шеќер е поврзан со зголемување на телесната тежина, дијабетес тип 2 и срцеви заболувања“.
Таа советува да се изберат опции за житарки „кои се богати со влакна и ниски шеќери, како што се овес, снегулки од трици или мусли без додаден шеќер. Тие обезбедуваат енергија со бавно ослободување и влакна за да го помогнат варењето“.
Можете исто така да додадете протеини, како грчки јогурт или млеко и здрави масти, како јаткасти плодови или семки, во вашиот појадок за да ги направите житарките што е можно похранливи и здрави.
Само едно парче овошје
Овошјето содржи бројни хранливи материи, но првенствено е извор на јаглехидрати.
Диететичарката тврди дека „може да предизвика брз енергетски скок и последователен удар, оставајќи ве гладни набргу потоа“ ако го јадете самостојно. Наместо тоа, комбинирајте го омиленото овошје, без разлика дали се работи за јаболко, круша, бобинки или агруми, со протеини и масти.
„Додадете јаткасти плодови, семки или путер од јаткасти плодови, измешајте со грчки јогурт или урда или изблендирајте го во смути со млеко, протеински прав и авокадо“, заклучува диететичарката.