Живот и Стил

Менопаузата не е болест и не треба да се третира како таква

Менопаузата не е болест и не треба да се третира како таква

Менопаузата не е болест, и покрај многуте дискурси во западните земји кои ги наведуваат жените да размислуваат поинаку, велат група експерти во написот во списанието „Лансет“ во кој се тврди дека овој период од животот на жената е „премногу медицилизиран“.

Земјите со високи приходи обично ја гледаат перименопаузата и менопаузата како медицински проблем или нарушување предизвикано од недостаток на хормони со долгорочни здравствени ризици кои „најдобро се управуваат со терапија за замена на хормони“, велат тие.

Сепак, ширум светот, „повеќето жени поминуваат низ менопауза без потреба од медицински третман“, велат експертите, вклучително и Кралската женска болница во Мелбурн, Австралија и Кралскиот колеџ во Лондон.

Тие тврдат дека недостигаат податоци за тоа дали здравствените проблеми се предизвикани од менопаузата или едноставно стареењето.

На пример, иако е познато дека густината на коските опаѓа по менопаузата, „не е сигурно дали менопаузата во средниот век го зголемува ризикот од други хронични состојби како што се дијабетес, деменција или кардиоваскуларни болести“, велат тие.

„Иако управувањето со симптомите е важно, медицинскиот поглед на менопаузата може да ги обесхрабри жените, да доведе до прекумерно лекување и да ги занемари потенцијалните позитивни ефекти, како што се подобро ментално здравје со возраста и отсуството на менструации, менструални нарушувања и контрацепција“, напишаа истражувачите.

Тимот вели дека е тешко да се одвои како се чувствуваат жените кога минуваат низ перименопауза и менопауза од другите работи што се случуваат во нивниот живот, како што се грижата за децата, работата и грижата за постарите родители.

Проблемите кои понекогаш се припишуваат на менопаузата – како што се промените во расположението, функцијата на мозокот и сексуалните проблеми – всушност може да бидат предизвикани или влошени од стресни животни настани, велат тие.

Наместо тоа, тие се залагаат за „нов пристап“ кон менопаузата заснован на „зајакнување на здравјето“, каде на жените им се дава знаење, „доверба и самоопределување да управуваат со сопственото здравје“ и донесуваат информирани одлуки.

Тие сугерираат дека постојат и други методи за справување со симптомите како што се топли бранови, вклучувајќи когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ) и хипноза, тврдејќи дека ЦБТ се покажало дека има мал до умерен ефект врз намалувањето на топли бранови, ноќно потење, нарушувања на спиењето, депресија, анксиозност и замор.

Лекарите треба да обрнат внимание и на начинот на живот на жените, како што се спиењето, консумирањето алкохол и пушењето, што може да ги влоши симптомите.

Иако се покажа дека терапијата за замена на хормони го подобрува спиењето, меморијата и концентрацијата кај жените кои ја земаат за топли бранови, „не е веројатно дека ќе има никаков ефект кај жените без топли бранови“, велат тие.

Коавторот на студијата Марта Хики, од Универзитетот во Мелбурн и Кралската женска болница, рече дека „општеството како целина треба да ја оспори заблудата за менопаузата како медицински проблем кој постојано најавува влошување на физичкото и менталното здравје“.

Таа додаде дека во овој период „многу жени живеат исполнет живот, придонесувајќи за работата, семејниот живот и поширокото општество“.

To top