петок, 24. јуни 2022. Вести денес: 163
home Живот и стил

Денеска е Преподобен Јован

Денеска е Преподобен Јован

Животот на преподобен Јован е тесно поврзан со животите на двајца духовници од осмиот и деветтиот век, Григориј Декаполит и Јосиф Химнограф.

Првиот му бил учител во монашкиот подвиг на преподобен Јован. Во името на царот Лав Ерменецот, иконоборец, тој ја дели заедничката судбина со сите заштитници на почитувањето на иконите.

По смртта на неговиот духовник Григориј Декаполит, Јован станува игумен во истиот манастир. Се упокоил во 820 година.

Коронавирус