Живот и Стил студија

Дали воопшто треба да слабеете?

Мерењето може да изгледа застрашувачки и многумина може да се чувствуваат непријатно кога размислуваат за својата тежина.

Дали воопшто треба да слабеете?

Мерењето може да изгледа застрашувачки и многумина може да се чувствуваат непријатно кога размислуваат за својата тежина.

Сепак, од клучно значење е да се признае дека телесната тежина служи како само еден аспект на целокупното здравје. Пред да донесете одлука за слабеење или зголемување на телесната тежина, важно е да се консултирате со лекар.

Како се одредува здрава телесна тежина?

Медицинските професионалци земаат предвид различни фактори кога одредуваат здрав опсег на тежина за поединец.

Овие фактори не само што го вклучуваат индексот на телесна маса (BMI) и обемот на половината, туку земаат предвид и:

– возраста

– eтничка припадност

– состав на телото

– историја на болести

– чувствителност на одредени здравствени состојби.

Дополнително, кога ги оценуваат грижите поврзани со тежината, лекарите можат да ги проценат факторите на ризик за срцеви заболувања, како што се високиот крвен притисок, нивото на холестерол, шеќерот во крвта, навиките за пушење и семејната историја на болеста.

Мерење на BMI и обемот на половината

Мерењето на BMI и обемот на половината најчесто се користат за мерење на соодветниот опсег на тежина. BMI, пресметан од тежината и висината, ги категоризира поединците како со недоволна тежина, прекумерна тежина или дебели.

Иако BMI дава груба проценка на телесните масти и поврзаните здравствени ризици, важно е да се толкува заедно со други мерења, како што се обемот на половината и односот на половината и колковите.

Односот помеѓу половината и колковите обезбедува увид во дистрибуцијата на маснотиите, клучен фактор што влијае на здравствените ризици. И покрај неговата корисност, добивањето точни мерења може да биде предизвик.

Затоа, потпирањето само на BMI или односот помеѓу половината и колковите можеби нема да обезбеди сеопфатна слика за здравјето.

Одржување здрава телесна тежина

Одржувањето здрава тежина вклучува прилагодување на животниот стил, вклучително и соодветно спиење, управување со стресот, балансирана исхрана, редовно вежбање и решавање на сите основни здравствени проблеми со медицински насоки.

Од друга страна, зголемувањето на телесната тежина може да бара стратегии како што се вежби за градење мускули, закуски богати со протеини и модификации на исхраната.

Консултацијата со лекар е од суштинско значење кога се впуштате во напори поврзани со тежината. Лекарите можат да ги проценат потенцијалните ризици и да дадат препораки за постигнување одредени здравствени цели.

To top