Живот и Стил знаци

Четири нешта кои ги прават емоционално силните луѓе, една навика ја избегнуваат

Луѓето со поизразена емоционална интелигенција и сила поинаку гледаат на меѓучовечките односи и на самиот живот.

Четири нешта кои ги прават емоционално силните луѓе, една навика ја избегнуваат

Луѓето со поизразена емоционална интелигенција и сила поинаку гледаат на меѓучовечките односи и на самиот живот.

Тие имаат долгорочен поглед

Високите очекувања можат да бидат многу стресни за луѓето, особено кога сакаат сè „сега и веднаш“. Емоционално стабилните луѓе не го гледаат процесот како нешто негативно и непотребно. Напротив, тие уживаат во процесот бидејќи знаат дека овој пат ќе ги доведе до целта. Свесни се за важноста на малите успеси, но знаат дека за квалитетен процес е потребно време и трпение. Многумина би се откажале од нешто кога би знаеле дека е потребно многу љубов и труд за да се постигне тоа, но овие поединци знаат дека тоа е многу исплатливо и корисно.

Подготвени се да отскокнат

Не мора сè во животот да сфаќаме премногу лично, или затоа треба да научиме да кажеме „не“ во одредени ситуации. Ова не е секогаш едноставно или лековито. Емоционално стабилните и интелигентни луѓе знаат да бираат околности кои им одговараат како и да се дистанцираат од оние кои не се погодни за нивниот личен раст и развој. Тие вешто се оддалечуваат од неповолните ситуации и секогаш велат „не“ кога сметаат дека тоа е единствениот точен одговор.

Не поттикнуваат непотребни дискусии

Емоционално силните поединци се свесни за фактот дека можат да повредат нечии чувства со своите грди коментари, па никому не прават ништо што не би сакале другите да им го прават. Тие веруваат во моќта на зборовите и се трудат секогаш да ги испраќаат во вистинската насока. Тие инсистираат да не бидат опкружени со поединци кои не се како нив, бидејќи знаат дека во спротивно може да има кавги и несогласувања. Се обидуваат да се држат до луѓе слични на себе кои ги делат нивните животни уверувања.

Не го поминуваат слободното време на интернет

И конечно, ова е една од работите што другите ја практикуваат секојдневно, но емоционално стабилните луѓе дефинитивно не ја прават – слободното време не го поминуваат на интернет. Тие знаат дека важноста на слободното време е немерлива, но уште поважно е правилно да се искористи. Бесцелното поминување на овие моменти на интернет не придонесува за ништо, па овие луѓе сепак одлучуваат да се прошетаат, да разговараат со пријателите или да читаат книги од кои можат многу да научат.

Поврзани теми

To top