Занимливости небо

Големи настани на небото: Точните месеци во кои ќе се случува вистински астрономски спектакл што не смеете да го пропуштите

Редок астрономски настан ќе се случи веќе следниот месец.

Големи настани на небото: Точните месеци во кои ќе се случува вистински астрономски спектакл што не смеете да го пропуштите

Редок астрономски настан ќе се случи веќе следниот месец.

Ако неодамна сте го пропуштиле магичниот приказ на Северната светлина, би можеле да добиете уште една шанса да видите нешто навистина посебно на ноќното небо за само неколку дена.

Имено, на 3-ти јуни ќе има планетарно порамнување и можеби ќе можете да видите шест планети кои се порамнуваат на небото.

За „Вог“, Кејт Петл, професорка на Катедрата за физика и астрономија на Универзитетскиот колеџ во Лондон, откри што е точно ова планетарно порамнување и кои датуми можеме да го очекуваме овој спектакл на небото.

– Планетарното порамнување е астрономски настан што се случува кога, случајно, орбитите на неколку планети во Сончевиот систем ќе се доведат на приближно иста страна на Сонцето во исто време, објаснува Кејт. Тоа значи дека тие се појавуваат во линија на небото кога се гледаат од Земјата.

Во овој случај, планетите Јупитер, Меркур, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ќе формираат линија преку небото, по тој редослед.

Кит истакнува дека, во овој случај, „планетарното порамнување“ се однесува на планетите кои видливо се наредени на небото – исто така познат како „планетарна парада“ – но тие нема да бидат во вистинско орбитално порамнување.

„Важно е да се нагласи дека планетите не формираат права линија во вселената – тоа е многу поредок астрономски настан наречен сизигија“, вели таа.

– Меѓутоа, бидејќи сите планети, вклучително и Земјата, орбитираат околу Сонцето во приближно иста ориентација (тие се движат во она што го нарекуваме „рамнина на еклиптиката“), кога се на иста страна од Сонцето како една со друга, се чини дека тие формираат линија на небото кога ги набљудуваме од Земјата.

Визуелните планетарни порамнувања, или планетарни паради, се релативно вообичаени феномени, особено ако две, три или четири планети се наредени на небото. Но, ретко е да се видат пет или повеќе планети порамнети.

Ќе се случат претстојни планетарни порамнувања со 5 или повеќе планети:

јуни 2024 година

август 2024 година

јануари 2025 година

февруари 2025 година

август 2025 година

Порамнувањето во февруари 2025 година ќе биде значајно бидејќи сите седум планети освен Плутон ќе формираат линија на небото. За да го видите, треба да станете рано.

Потребно е да се биде на место без светлосно загадување и препреки на хоризонтот, а за подобар поглед користете двоглед.

Планетите не светат како ѕвезди, па затоа е корисно да користите апликација за ноќно небо за да ги забележите.

To top