Технологија планети

ФЕНОМЕН НА НЕБОТО: „Парада на планетите“ која ќе може да се види и од Земјата, еве кога ќе се случи ова

Во раните утрински часови, на 3 и 4 јуни 2024 година, Меркур, Марс, Јупитер, Сатурн, Нептун и Уран ќе се појават во една рамна линија во порамнување познато како „парада на планетите“. Во ова порамнување само Венера ќе биде отсутна.

ФЕНОМЕН НА НЕБОТО: „Парада на планетите“ која ќе може да се види и од Земјата, еве кога ќе се случи ова

Во раните утрински часови, на 3 и 4 јуни 2024 година, Меркур, Марс, Јупитер, Сатурн, Нептун и Уран ќе се појават во една рамна линија во порамнување познато како „парада на планетите“. Во ова порамнување само Венера ќе биде отсутна.

Порамнувањето на пет или шест планети е познато како големо порамнување, но порамнувањата на пет планети се значително почести од порамнувањето на шест.

Овие порамнувања не ги претставуваат планетите кои се наредени во вселената како што гледате на дијаграмите и илустрациите на Сончевиот Систем. Тоа не е нешто што всушност се случува во реалниот универзум.

Планетарно порамнување настанува затоа што сите планети од Сончевиот Систем орбитираат околу Сонцето повеќе или помалку на рамна рамнина наречена еклиптика. Некои се малку над или под оваа рамнина, но тоа е приближно исто. Ова е поради начинот на кој се формираат ѕвездите, вклучувајќи го и Сонцето.

Ова значи дека, повремено, планетите ќе бидат на иста страна на Сонцето додека се движат по нивните орбити, така што можеме да ги видиме на небото во исто време. Се чини дека се во права линија бидејќи сите се на еклиптиката.

Токму ова ќе се случи на почетокот на јуни, еден час пред изгрејсонце. Додека Меркур, Марс, Јупитер и Сатурн ќе бидат доволно светли за да се видат со голо око, Уран и Нептун се премногу далеку и бледи, па ако сакате да ги видите, ќе ви треба двоглед или телескоп.

To top