Храна и Пијалаци преубаво

Три рецепти за здравo и густo веганско топлo чоколадo

Ретко кој може да и одолее на чоколадото,особено на омилениот пијалок,топлото чоколадо,кое толку убаво грее и теши кога надвор е студено и темно.

Три рецепти за здравo и густo веганско топлo чоколадo

Ретко кој може да и одолее на чоколадото,особено на омилениот пијалок,топлото чоколадо,кое толку убаво грее и теши кога надвор е студено и темно.

Штом зимата тропне на врата и температурите нагло паднат,се отвора апетитот за мрсна и слатка храна.Топлото чоколадо изгледа како добар избор за студените денови,но повеќето од нив се полни со калории и нездрави состојки.Но,постои здрава и подеднакво вкусна верзија.Богатството на вкусот на вистинското топло чоколадо лежи во сировото какао во прав,кое е вистинско богатство на хранливи материи и антиоксиданси.

Веганско топло чоколадо
Состојки:

1чаша (250 ml) бадемово млеко
2 лажици сируп од агава (или некој друг природен засладувач)
2 лажички органски сурово какао во прав
½ лажичка цејлонски цимет во прав
Подготовка:

Во тенџере загрејте го бадемовото млеко,нека биде врело,но не дозволувајте да зоврие.Потоа тргнете го од шпорет и додадете ги останатите состојки.Измешајте ги состојките додека не се соединат добро.За да добиете убава пена одозгора,можете да користите и мини пена за млеко.Ако сакате погуста чоколада,можете да додадете малку пченкарно брашно.Во овој случај измешајте малку пченкарно брашно со малку топло бадемово млеко,па додадете го во топлото чоколадо и мешајте додека малку да згусне.Послужете топло чоколадо во вашите омилени чаши.Напитокот можете да го посипете и со малку какао во прав и по желба да додадете стапче цимет во шолјата.

Веганско топло чоколадо со кузу во прав

Состојки:

Кузу во прав

Млеко по избор

Какао во прав

Црно чоколадо

Подготовка:

Кузуто растопете го во половина од билниот пијалок,а другиот дел од млекото истурете го во тенџерето и загрејте го. Во растопеното кузу додајте какао во прав и убаво измешајте да не се формираат грутчиња.Кога ќе се растопи,истурете ја смесата во млекото што се загрева и додадете ги парчињата чоколада. Промешајте и тоа е тоа. Бидете внимателни со кузу во прав и загревањето.Колку е потопло млекото,толку повеќе се згуснува,па најдобро е млекото да биде топло,а не жешко,бидејќи тешко ќе се пие.

Веганско топло чоколадо со мака во прав

Состојки:

шолја органско какао во прав

шолја кокосово млеко во прав

1/4 шолја кокс шеќер или друг природен засладувач (стевиа)

1/2 лажичка цимет

4 лажички сирово какао

2 лажички мак во прав

малку хималајска сол

Подготовка: Сите состојки се мешаат во еден сад.Земете лажици од смесата со какао и ставете ја во шолја.Потоа додадете зовриена вода и добро измешајте.Додадете повеќе какао или засладувач по вкусДоколку немате кокосово млеко во прав,можете директно да подготвите топло чоколадо со вистинско кокосово млеко.

To top