Храна и Пијалаци рецепт

ПОСНИ КИФЛИЧКИ ЗА СОВРШЕНО УТРО: Ќе бидат свежи со денови, се топат во уста

Печете ги кифличките во рерна загреана на 200 степени додека не поруменат.

ПОСНИ КИФЛИЧКИ ЗА СОВРШЕНО УТРО: Ќе бидат свежи со денови, се топат во уста

Потребно ви е:

За тестото:

500 г брашно
1 коцка квасец
1 кесичка прашок за пециво
2 лажички обична сол
1 лажичка шеќер
100 мл масло
1,5 дл млака кисела вода

Друго:

150 г маргарин
по потреба сусам
по потреба лен

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Растворете го квасецот со шеќер во малку млака кисела вода.

Потоа додадете го квасецот и оставете да се активира.

Додадете го остатокот од млаката кисела вода, масло, сол, дел од брашното просеано со прашок за пециво.

Матете со жица за матење и додавајте го остатокот од брашното малку по малку.

Потоа месете на набрашнета работна површина.

Поделете го тестото на 6 топчиња, покријте ги и оставете ги така половина час.

Поделете го маргаринот од фрижидерот на 5 дела, па развлечете го секое топче.

Изрендајте малку маргарин во секое освен последното, па наредете ги едно врз друго.

Оставете да отстои 15 минути и свртете го делот од тестото што бил одоздола нагоре.

Потоа развлечете го што е можно потенко во круг и исечете го на тесни триаголници, замотајте го и наредете го на плех за печење.

Покријте ги кифличките со крпа и оставете ги да се дуплираат во големина.

Потоа премачкајте го секое со вода и наросете го со семки.

Печете ги кифличките во рерна загреана на 200 степени додека не поруменат.

To top