Карфиолот може да послужи како одлична замена за компирот, а покрај тоа што е исклучително здрав, содржи многу малку калории, што го прави идеален ако внимавате на вашата тежина.
Карфиолот има прилично неутрален вкус, па затоа е важно да се најде начин да се подготви, а особено ќе биде кремаст со пилешка супа.
Додека повеќето луѓе знаат за рецептот за мусака од карфиол, можете да го пробате и овој рецепт за пире од карфиол кој совршено оди со секое месо.
Потребни состојки:
1 главица карфиол, 1 главица кромид, 4 чешниња лук, 1 чаша пилешка супа, 30 грама путер и сол.
Подготовка:
Растопете го путерот во големо тенџере на средна топлина. Додадете ги сечканиот кромид и лукот и пропржете со постојано мешање додека не станат проѕирни.
Намалете го огнот колку што е потребно за да спречите потпечување на кромидот. Додадете го пирето и сечканиот карфиол и пилешкиот супа.
Покријте, оставете да се крчка и варете со прилагодување на температурата додека карфиолот целосно не омекне, околу 15 минути.
Тргнете го капакот и оставете го да врие додека не испари целата течност. После тоа, карфиолот изблендирајте го во блендер или миксер за да добиете мазна текстура на пирето.