Храната игра клучна улога во регулирањето на холестеролот и крвниот притисок, клучни фактори за здравјето на срцето. Научниците проучувале повеќе од 1.000 намирници и ги идентификувале 100-те најздрави, меѓу кои конкретно издвоиле еден зеленчук кој придонесува за здравјето на срцето – боранија. Боранија се млади, незрели плодови на различни видови обичен грав.
Оваа храна се издвојува по содржината на сапонини, фитонутриенти кои „помагаат во врзувањето на „лошиот“ холестерол (ЛДЛ) и жолчните соли во цревата и ја спречуваат нивната апсорпција“.
Ова го намалува нивото на ЛДЛ холестерол без да влијае на „добриот“ ХДЛ холестерол, што може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Боранијата е богата и со растителни влакна – една порција обезбедува три грама, што дополнително придонесува за исфрлање на холестеролот од телото.
Освен што помага во намалување на холестеролот, боранија содржи фолна киселина и калиум, кои поддржуваат регулација на крвниот притисок. Калиумот помага во одржување на балансот на електролити и течности, додека фолатите може да го намалат ризикот од хипертензија.
„Замрзнатиот зеленчук може да има предност бидејќи брзо се пакува и се чува по бербата, додека свежиот зеленчук полека се деградира со текот на времето“, забележуваат експертите, сугерирајќи дека и свежиот и замрзнатиот зеленчук се добар избор.
Најдобар начин за зачувување на хранливите материи во мешунките е да се користат брзи методи на готвење, како што се бланширање или варење на пареа, кои помагаат да се зачуваат витамините и минералите. Без разлика на начинот на подготовка, клучно е да се приспособат рецептите за да бидеме мотивирани да јадеме повеќе зеленчук и на тој начин да го поддржиме нашето здравје.