Киселата зелка е вистински суперхерој меѓу зеленчукот. Таа е богата со витамини како Ц, А1, Б комплекс и К.
Но, киселата зелка е вистинска ризница на минерали како што се калциум, фосфор, калиум, магнезиум и железо.
Имено, една од придобивките е совршениот вкус но и постои тајна како да биде поиздржчива во однос на расипувањето.
Тајнате е во коренот од рен.
Ренот не само што го забрзува процесот на кислење, туку и го спречува расипувањето, давајќи и на кисела зелка совршена хармонија на вкусови.
Ако сакате да додадете малку боја и златно жолта нота, само фрлете грст пченка. За храбрите кои сакаат луто, може и лута пиперка за дополнителна пикантност.
А ловоровите листови додаваат дополнителна арома и карактер на ова прекрасно јадење.
Ќесите треба да бидат перфорирани, за да циркулира солената вода. Тие треба да се туркаат помеѓу главите на зелката и да го пополнат просторот со нив. На овој начин од истото буре ќе добиете и сечкана зелка.