Кога станува збор за управувањето со холестеролот, храната што ја јадеме може да има значително влијание врз здравјето на срцето. Постојат бројни намирници кои можете да ги додадете во вашата исхрана, а една од нив се оревите, најдобрите јаткасти плодови кои можете да ги јадете за да го намалите нивото на холестерол.
Според Eating Well, студиите покажале дека оревите се толку корисни што консумирањето 30 до 60 грама од овие вкусни јаткасти плодови дневно во текот на две години може да го намали вкупниот холестерол и ЛДЛ холестеролот за приближно четири проценти.
„Високото ниво на штетен ЛДЛ (лош) холестерол може да доведе до таложење наслаги во артериите, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Спротивно на тоа, ХДЛ (добриот) холестерол помага да се отстрани вишокот холестерол од крвотокот. Го споредувам со камиони за ѓубре циркулира и го одзема отпадот за рециклирање, разградување и елиминација од телото“, објаснува диететичарката Венди Базилијан.
За доброто јадење, Базилијан и диететичарот Саманта ДеВито откри како овие хранливи јаткасти плодови можат да го подобрат холестеролот.
Извор на влакна
Кога мислите на влакна, јаткастите плодови можеби не се првата храна што ќе ви падне на ум. Но, со два грама влакна по порција, јадењето ореви е одличен начин да додадете влакна во вашата исхрана. Ова може да помогне во управувањето со холестеролот и да го намали.
„Влакната во оревите помагаат во намалување на нивото на холестерол преку врзување за холестеролот во дигестивниот систем и помагање на неговото излачување“, додава ДеВито.
Богата со здрави масти
Оревите се богати со два вида здрави полинезаситени масти: алфа-линоленска киселина (ALA), растителна омега-3 масна киселина која помага во регулирањето на ЛДЛ холестеролот и триглицеридите. Покрај тоа, овие масти ги стимулираат клетките да ги отстранат ЛДЛ честичките од крвотокот, што дополнително го намалува штетниот холестерол.
Тие содржат антиоксиданси
Оревите се богати со полифеноли, растителни соединенија кои делуваат како антиоксиданти. Ги неутрализираат слободните радикали, намалувајќи го оксидативниот стрес и воспалението, клучни фактори за развој на срцеви заболувања, пренесува Eating Well.
Поддршка за здравјето на цревата
Оревите исто така имаат позитивен ефект врз здравјето на цревата со стимулирање на растот на корисни бактерии. Здравата цревна флора е поврзана со пониски нивоа на холестерол, што дополнително придонесува за здравјето на срцето.