Објавена е листата на 10 најдобри кашкавали во светот во 2023 и 2024 година, според податоците собрани од кулинарското списание Taste Atlas.
На прво место е италијанскиот пармезан (parmigiano reggano), кој е оценет со 4,68 од посетителите на споменатата страница. Пармезанот е тврд, полумасен кашкавал направен од кравјо млеко. Потекнува од околината на италијанскиот град Парма, од каде е и неговото име.
Следат повеќе италијански кашкавали – mozzarella di bufala campana и stracchino di crescenza и грчкиот кашкавал graviera naxou. Тие го добија истиот резултат – 4,64.
На петтото место е португалскиот queijo serra de estrella (4,63), на шестото место е италијанскиот кашкавал buratta (4,62), на седмото место е францускиот saint-andre (4,61), а на осмото место е reblochon (4,55), исто така француски.
Пљевалскиот кашкавал кој се произведува во Црна Гора, го зазеде деветтото место со оценка 4,55. Кашкавалот е главен дел од многу црногорски јадења. Традиционално се произведува од сирово кравјо млеко. Има силен вкус и кремаста текстура.
Неговите уникатни ароми се резултат на процесот на созревање што се одвива во специјално дизајнирани дрвени тенџериња. Сеченото сирење се посолува, се става во дрвени кади, а потоа се потопува во саламура.
Потребни се 15 дена да созрее, по што е подготвено за консумирање. Толку е популарен што има и годишна манифестација Денови на пљевалски кашкавал, каде што многубројни производители ги презентираат своите кашкавали.
Десеттото место на листата го зазеде францускиот Mont d’Or со оценка 4,54.