Храна и Пијалаци

„Нула“ пијалоците го дуплираат ризикот од дијабетес

Студии од Австралија, Франција и САД покажаа дека „здравата“ алтернатива на пијалоците полни со шеќер штотуку стана голем негативец – милиони луѓе кои пијат диетални сокови несвесно го дуплираат ризикот од дијабетес, болест која значително го скратува животот, пишува списанието Science.

„Нула“ пијалоците го дуплираат ризикот од дијабетес

Револуционерна 14-годишна австралиска студија ги разби темелите на културата на исхраната, откривајќи дека една лименка пијалоци рекламирани како „без шеќер“ – вклучувајќи разни „Нула“ кола, газирани и енергетски пијалоци, пијалоци засладени со шеќер и протеински шејкови – дневно го зголемува ризикот од дијабетес тип 2 за 38 проценти. Ова е значително повеќе од зголемениот ризик од 23 проценти поврзан со обичните засладени сокови.

Истражувањето на Универзитетот Монаш, објавено во списанието Diabetes & Metabolism, следело 36.608 возрасни лица и открило дека вештачките засладувачи можат да бидат метаболички поопасни од шеќерите што треба да ги заменат.

Водителот на истражувањето, професор Пол Зимет, ги опиша наодите како „повик за будење и за потрошувачите и за здравствените власти“. Обемот на студијата е без преседан – учесниците биле следени речиси 14 години, додека истражувачите внимателно ги евидентирале моделите на пиење и здравствените резултати, контролирајќи ги навиките на живот, дебелината и социоекономскиот статус.

Нарушување на метаболизмот на гликозата

Австралиските резултати не се изолиран случај. Огромна француска студија со 105.588 учесници открила дека оние кои консумирале големи количини вештачки засладувачи имале 69 проценти поголем ризик од дијабетес, додека американска студија забележала 67 проценти зголемен ризик кај оние кои пиеле диетални газирани пијалоци дневно.

Најдрастичното откритие доаѓа од 30-годишната студија CARDIA, која покажала 129 проценти поголем ризик од дијабетес кај оние кои најмногу консумираат диетални пијалоци.

Механизмите на овој парадоксален феномен вклучуваат нарушен метаболизам на гликоза, изменета цревна микробиота и намалена чувствителност на инсулин.

Вештачките засладувачи што се наоѓаат во пијалоците без шеќер, како што се аспартам, ацесулфам-К и сукралоза, предизвикуваат метаболичка дисфункција што всушност ја промовира состојбата што треба да ја спречи.

Ова истражување ги претвора диеталните газирани пијалоци од наводно задоволство без чувство на вина во потенцијална метаболичка темпирана бомба.

Д-р Шарлот Дебра од француската студија истакнува дека овие додатоци „не се безбедни алтернативи на шеќерот“.

Засега, истражувањето не ја идентификува стевиата како проблем, па затоа нејзината консумација е сè уште корисна за телото.

To top