Ден Бетнер ги помина последните дваесет години истражувајќи ги навиките на луѓето кои живеат до 100 години или повеќе, со посебен фокус на храната што ја јадат.
Така го откри најздравиот појадок на светот во оддалечениот дел на Никоја, Костарика.
„Под црвени ќерамиди, десетина луѓе од Никоја се будат секое утро околу 4 часот наутро. Тие запалуваат оган во глинени печки, ставаат тенџериња да готват зачинети гравчиња и мешаат тесто од пченкарно брашно“, пишува тој за CNBC.
„Една жена одвојува парче тесто со големина на топче за голф, го става на хартија за печење и го обликува во совршено тркалезна тортиља. “ опишува тој.
Што точно го прави ова јадење толку здраво?
Пченкарните тортиљи се одличен извор на сложени јаглехидрати со понизок гликемиски индекс од интегралните житарки. Пепелта ги разградува клеточните ѕидови на пченката, ослободувајќи ниацин (витамин Б) и ослободувајќи ги аминокиселините кои телото може да ги апсорбира.
Црниот грав ги содржи истите антоцијани (амино киселини) кои се наоѓаат во боровинките. Богати се, ги чистат цревата, го намалуваат крвниот притисок, го регулираат инсулинот и богати се со фолати, калиум и витамини од Б групата.
Комбинацијата на грав и ориз создава целосен протеин, што значи дека садот ги содржи сите амино киселини неопходни за долг живот. Според Бетнер, вкупната цена на овој појадок е околу четири евра, а може да се подготви за цела следната недела, пишува Index.hr.