Потребно ви е малку време и само неколку состојки.
Крокетите од компир најчесто се служат како додаток на главните јадења, а неодоливата комбинација на меко и крцкаво ги направи толку популарни. Се верува дека настанале во Франција кон крајот на 19 век. Можете да ги купите во продавница, но најдобро е сами да ги подготвите.
Состојки:
700 гр компир
150 гр брашно
40 гр путер
2 жолчки
За кората:
2 јајца
200 гр брашно
200 гр презла
Подготовка:
Сварете ги компирите, процедете ги, додадете го путерот, па направете пире. Потоа додадете ги жолчките и зачините по желба, сè убаво измешајте и додадете го брашното. По потреба можете да додадете брашно, а тестото би требало да ви се лепи за рацете.
Посипете ги рацете со брашно, па од смесата формирајте крокети. Потоа извалкајте ги во презла, па во јајца и повторно во презла. Пржете ги на добро загреано масло. Наредете ги на салфетка за да се впие вишокот масло.
Пријатно јадење!