Храна и Пијалаци рецепт

Медени колачиња

Печете 10 минути со малку отворена врата од рерната.

Медени колачиња

Направени од миризливо тесто со мед, многу убаво и вкусно.

Состојки:

200 грама мед
10 грама шеќер
10 мл вода (1 лажица)
250 грама обично брашно
1 лажичка прашок за пециво
250 грама брашно од спелта
12 грама сода бикарбона
1/2 лажичка цимет
1/2 лажичка каранфилче
1 јајце
70 мл млеко
50 грама омекнат путер

Подготовка:

Новогодишен Giveaway – Зимзоленд

За тестото, загрејте го медот со шеќер, и водата додека шеќерот не се раствори. Оставете да се олади. Измешајте го брашното со прашокот за пециво и просејте го во сад за мешање. Измешајте го брашното од спелта со сода бикарбона и додадете го во смесата од брашно и прашок за пециво. Додадете го јајцето, циметот, каранфилчето, млекото, путерот, изладената смеса од мед и растопениот шеќер и измешајте сè во тесто. Ставете го тестото во фрижидер околу 2 часа. Развлечете го тестото со дебелина од 5 мм на набрашнета површина. Исечете кругови, а може и разни мотиви и наредете ги на намастен и набрашнет плех за печење. Премачкајте ги медените колачиња со млеко и ставете ги на средната решетка од рерна загреана на 180°C. Печете 10 минути со малку отворена врата од рерната.

To top