Мафини совршено меки, миризливи и полни со вкус.
Состојки:
1 чаша пченкарно брашно
1 чаша универзално брашно
2 лажички прашок за пециво
1/2 лажичка сода бикарбона
1 лажичка сол
мелен бибер по вкус
1 чаша пармезан
1/2 чаша јогурт
1/4 чаша маслиново масло
2 јајца
1 чаша рендани тиквички
1/4 чаша сецкан магдонос (или лажица сецкана свежа мајчина душица, рузмарин.. )
100 грама моцарела
100 грама сецкана шунка
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190 степени целзиусови. Намастете ги калапите со масло и наросете ги со пченкарно брашно. Измешајте пченкарно брашно, обично брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, сол, црн бибер. Во мал сад измешајте јогурт, маслиново масло и јајца. Измешајте ги сувите и влажните состојки и додадете ги тиквичките и пармезанот. Ставете по 1 полна лажица од смесата во секој калап. Потоа ставете коцки моцарела во средината и шунка. Покријте со една лажица од смесата.Посипете малку со пченкарно брашно (полента) . Печете ги мафините околу 30 минути додека не добијат златно-кафеава боја.
Оставете да се изладат 5 минути, извадете ги од калапот и послужете ги топли.