Краставиците се неопходна состојка во многу салати, а освен што се полни со вода и минерали, тие се лесни за варење. Сепак, горчината на одредени краставици може да го расипе вкусот на вашата салата.
Таа непријатна горчина доаѓа од природни супстанции што растението ги произведува кога е под стрес, но постојат ефикасни начини за регулирање на таа горчина.
Треба да го отсечете врвот на краставицата од страната каде што било стеблото, бидејќи таму обично се акумулира непријатната горчина.
После тоа, се препорачува да го земете отсечениот врв и да го протриете со кружни движења врз остатокот од краставицата. Потоа ќе се појави забележлива бела пена, за која се верува дека ја извлекува горчината од плодот.
Кога повеќе не се формира пена, доволно е да ја избришете краставицата или да ја измиете и таа ќе биде подготвена за јадење.