Храна и Пијалаци јогурт

Една намирница може да го намали ризикот од дијабетес

Во случајот со јогуртот, прифатено е дека според ограничените научни докази, редовното консумирање јогурт, најмалку две шолји (три порции) неделно, може да го намали ризикот од болест која погодува околу 462 милиони луѓе ширум светот.

Една намирница може да го намали ризикот од дијабетес

Јогуртот е производ кој се добива со ферментирање или вриење млеко со помош на специфични бактерии, а се вели дека е храна која го намалува ризикот од дијабетес тип 2.

Тој е одличен извор на калциум и фосфор, минерали неопходни за правилен развој и раст на коските и забите. Исто така, содржи значителни количини на витамин Б2, неопходен за правилно клеточно дишење и добивање енергија од јаглехидрати, масти и некои амино киселини.

Рибофлавинот е витамин кој им помага на другите два витамини од групата Б: тиамин (витамин Б1) и пиридоксамин (витамин Б6). Јогуртот обезбедува и витамин Б12, кој меѓу другото е неопходен за раст и развој на клетките, за правилно созревање на црвените крвни зрнца и за одржување на нервниот систем.

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) им дозволи на производителите на јогурт да тврдат дека храната може да го намали ризикот од дијабетес тип 2.

„За да се осигураме дека овие тврдења не се погрешни, тие мора да бидат придружени со одрекување од одговорност или друг соодветен јазик за прецизно да се пренесе на потрошувачите нивото на научни докази што го поддржуваат тврдењето“, велат од агенцијата.

Во случајот со јогуртот, прифатено е дека според ограничените научни докази, редовното консумирање јогурт, најмалку две шолји (три порции) неделно, може да го намали ризикот од болест која погодува околу 462 милиони луѓе ширум светот.

Врз основа на две студии, ФДА заклучи дека оваа препорачана количина јогурт е потребна за да се постигне наведениот ефект.

To top