Сирењето, јагодите и белото чоколадо се совршеното трио. Овој рецепт за вкусни бисквити, позајмени од американските книги за готвење, го докажува тоа.
Колачињата со сирење, јагода и бело чоколадо имаат мека текстура и богат вкус, а ќе бидат готови за околу половина час.
Состојки:
150 гр свежи јагоди
150 гр брашно + 1 лажица брашно
150 гр бел шеќер
150 гр бело чоколадо
115 гр намаз од сирење
60 гр путер
2 супени лажици сок од лимон
1 јајце
1 лажичка екстракт од ванила
½ лажичка прашок за пециво
прстофат сол
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Покријте го плехот со хартија за печење и оставете го на страна.
Јагодите измијте ги, исчистете ги и исечете ги на помали парчиња. Јагодите прелијте ги со свежо исцеден сок од лимон. По неколку минути исцедете ја течноста од исечканото овошје.
Измешајте ги заедно брашното, прашокот за печиво и малку сол и оставете ги на страна.
Со миксер изматете ги премачканите путер, шеќер и сирење во мазна смеса. Додадете ги екстрактот од јајце и ванила и измешајте ги состојките.
Постепено додавајте ја смесата на база на брашно во путерот додека состојките не се соединат.
Во добиената смеса додадете парчиња бело чоколадо.
Добиената смеса поделете ја на бисквити – една лажица ќе биде доволна за еден бисквит. Поделената смеса префрлете ја во плех и ставете се заедно во фрижидер околу 10 минути за да се стегне смесата.
Изладените бисквити печете ги во загреана рерна на 180 Целзиусови степени околу 13 до 15 минути.
Изладете ги пред да ги послужите. Добар апетит!