Храна и Пијалаци Пита

Лесен рецепт за превкусен оброк: Карфиол во лиснато тесто

Подготовка на лиснато тесто: издробете го маргаринот со брашното, додадете малку сол. Додадете малку ладна вода за да можеме да го замесиме тестото. Завиткајте го тестото во пластична фолија и оставете го во фрижидер додека го подготвуваме карфиолот и филот.

Лесен рецепт за превкусен оброк: Карфиол во лиснато тесто

Оваа пита од лиснато тесто е и вкусна и декоративна.

Состојки:

Тесто:

  • 150 грама брашно
  • 150 грама маргарин
  • ладна вода
  • сол

 

Фил:

  • 400-500 грама карфиол
  • 3 јајца
  • 100 грама рендано сирење
  • 50 грама гриз
  • 200 мл павлака
  • 100 грама моркови
  • 1 лажица листови магдонос
  • сол
  • бибер

Подготовка:

Подготовка на лиснато тесто: издробете го маргаринот со брашното, додадете малку сол. Додадете малку ладна вода за да можеме да го замесиме тестото. Завиткајте го тестото во пластична фолија и оставете го во фрижидер додека го подготвуваме карфиолот и филот. Секако, можеме да користиме и лиснато тесто од продавница, во тој случај времето на подготовка е значително намалено. Поделете го карфиолот на цветчиња и гответе го во солена вода околу 10 минути. Додадете неколку капки сок од лимон во водата. Изматете ги јајцата и павлаката со жица за матење, зачинете со сол, бибер и додадете гриз, рендано сирење, рендан морков и сецкан магдонос. Измешајте сè заедно. Развлечете го тестото и поставете го дното и страните на тава за печење со дијаметар од 28 см. Исцедете го сварениот карфиол и рамномерно распоредете го врз тестото. Прелијте го подготвениот фил врз карфиолот. Повлечете ги малку рабовите на тестото и превиткајте го врз филот како што е прикажано на сликата. Печете на 190° додека рабовите на тестото не почнат да поруменат.

Исечете и јадете топло, но има одличен вкус и ладно.

 

To top