Храна и Пијалаци Рецепт

Боемска торта

Вкусен десерт

Боемска торта

Боемска торта е елегантен слоевит десерт што комбинира лесен чоколаден бисквит, нежен ванила-крем и богата чоколадна глазура. Овој рецепт е идеален за викенд семејни собири или кога едноставно сакате да импресионирате.

Состојки

– За бисквит:
9 јајца
200 грама шеќер
150 грама брашно
40 грама ситно мелени лешници
1 прашок за печиво
100 грама чоколадо во прав или 3 лажици какао
прстофат морска сол
300 мл масло
100 мл млеко (за натопување на корите)

– За ванила крема:
800 мл млеко
3 пудинга од ванила
100 грама шеќер
2 ванилин шеќера
160 грама путер (на собна температура)

– За чоколадна глазура:
200 грама темно чоколадо со 70% какао маса (или бело чоколадо)
6 лажици масло

Подготовка

– За бисквитот:
Во длабок сад изматете ги јајцата и шеќерот со миксер додека не добиете густа и светла смеса. Во друг сад измешајте ги брашното, мелените лешници, прашокот за печиво, чоколадото во прав и прстофат сол. Постепено додајте ја сувата смеса во смесата од јајца и шеќер, мешајќи со миксер додека не се соедини. На крај додадете го и маслото. Смесата поделете ја на пет еднакви делови. Во плех (прибл. 25×35 см), обложен со хартија за печење, рамномерно распоредете еден дел од смесата. Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 10 минути. Испечената кора внимателно извадете ја заедно со хартијата, покријте ја со чиста кујнска крпа и оставете ја да се излади. Постапката повторете ја со преостанатата смеса за да добиете вкупно 5 кори. Откако корите ќе се изладат, внимателно отстранете ја хартијата. Ставете ја првата кора на послужавник, натопете ја со малку млеко и премачкајте ја со една петтина од ванила кремата. Поставете ја втората кора, повторете го процесот и така натаму, додека не ги искористите сите состојки.

– За ванила кремата:
Измешајте 100 мл млеко со трите пудинга додека не добиете мазна смеса. Во тенџере загрејте го остатокот од млекото заедно со шеќерот и ванилин шеќерот до вриење. Додајте ја пудинг-смесата и варете на тивок оган, мешајќи постојано со жица, додека не се згусне. Тргнете го од оган, покријте со проѕирна фолија (директно на кремот) и оставете да се излади. Во изладениот пудинг изматете го путерот на собна температура додека не добиете кремаста текстура. Поделете го кремот на 5 еднакви делови (или оставете малку за декорација).

– За чоколадната глазура:
На пареа растопете го чоколадото со маслото додека не се добие сјајна, течна глазура. Оставете ја глазурата малку да се излади, па прелијте ја рамномерно врз изладениот и стегнат колач.

Послужување

Кога глазурата целосно ќе се стегне, послужете. По желба, декорирајте со преостанатиот крем или сечкани лешници.

Совети

За да не пука глазурата при сечење, оставете ја тортата неколку минути на собна температура пред сервирање. Можете да користите и бела чоколада за глазура за визуелен контраст. За дополнителна арома, додајте неколку капки рум во млекото за натопување.

Уживајте викендов во овој класичен и неодолив десерт – Боемска торта!

To top