Храна и Пијалаци РЕЦЕПТ

ПИРЕ ОД КАРФИОЛ: Полесно се прави од тоа од компир, а ќе биде совршено кремасто со само една состојка

Додека повеќето луѓе знаат за рецептот за мусака од карфиол, можете да го пробате и овој рецепт за пире од карфиол кој совршено оди со секое месо.

ПИРЕ ОД КАРФИОЛ: Полесно се прави од тоа од компир, а ќе биде совршено кремасто со само една состојка

Карфиолот може да послужи како одлична замена за компирот, а покрај тоа што е исклучително здрав, содржи многу малку калории, што го прави идеален ако внимавате на вашата тежина.

Карфиолот има прилично неутрален вкус, па затоа е важно да се најде начин да се подготви, а особено ќе биде кремаст со пилешка супа.

Додека повеќето луѓе знаат за рецептот за мусака од карфиол, можете да го пробате и овој рецепт за пире од карфиол кој совршено оди со секое месо.

Потребни состојки:

1 главица карфиол, 1 главица кромид, 4 чешниња лук, 1 чаша пилешка супа, 30 грама путер и сол.

Подготовка:

Растопете го путерот во големо тенџере на средна топлина. Додадете ги сечканиот кромид и лукот и пропржете со постојано мешање додека не станат проѕирни.

Намалете го огнот колку што е потребно за да спречите потпечување на кромидот. Додадете го пирето и сечканиот карфиол и пилешкиот супа.

Покријте, оставете да се крчка и варете со прилагодување на температурата додека карфиолот целосно не омекне, околу 15 минути.

Тргнете го капакот и оставете го да врие додека не испари целата течност. После тоа, карфиолот изблендирајте го во блендер или миксер за да добиете мазна текстура на пирето.

To top