Кремаст и сочен, совршен за студените денови.
Состојки:
400 гр шампињони
2 средни главици кромид
2 чешниња лук
2 лажици масло
сол
бибер
сушен власец
200 мл вода
200 мл растителен крем за готвење
Подготовка:
Кромидот ситно исецкајте го. Изгмечете го лукот. Во тава со малку масло и вода, динстајте го кромидот. Шампињоните претходно исецкани на листови додајте ги во тавата заедно со лукот и власецот. Динстајте додека не испари вишокот вода. Додадете вода и растителен крем и оставете да зоврие. Префрлете во блендер и сè убаво измешајте. Потоа, вратете на шпоретот. Зачинете со сол и бибер и варете уште 5 минути.
Послужете со потпечен леб.
Добар апетит!