Храна и Пијалаци Пита

Домашна тегната пита со фил од сирење

Се пече на 180 степени целзиусови околу 35 минути.

Домашна тегната пита со фил од сирење

За да го размазите семејството со тегната пита ова е совршен рецепт. Не се тешки за приготвување, а резултатот дефинитивно вреди!

Производи:
околу 450-500 грама брашно
1 јајце
половина лажичка сол
200 мл ладна вода.

за полнење:

150 грама издробено сирење,
масло за попрскување на кората и мек путер;
1 јајце помешано со лажица јогурт и лажица млеко за намазање.

Од наведените производи се меси меко, нелепливо тесто. Потоа поделете го на 10 еднакви топки и оставете ги да нараснат 15 минути во подмачкана тава. Потоа една по една, ја замотувате лесно, ја подмачкувате со путер и ја покривате со другата. Ова е начинот на кој продолжувате со остатокот (1 кора е направена од 2 топки).

Ги оставате да се нараснат уште 15 минути. Потоа се виткаат со рацете на убаво подмачкан плеџ, почнувате малку да ги повлекувате краевите и да се протегнат како проѕирен лист. Ги подмачкувате со масло и ставате дел од полнење.

Се пече на 180 степени целзиусови околу 35 минути.

To top