Храна и Пијалаци лековити својства

Калинка – моќен антиоксиданс кој го потикнува производството на колаген

Со оглед на бројните здравствени придобивки што ги нуди калинката, ова овошје не е само симбол на историјата, туку и клучен сојузник за модерното здравје.

Калинка – моќен антиоксиданс кој го потикнува производството на колаген

Калинката, иако понекогаш изгледа како тешко овошје за чистење, со малку труд станува вистинска есенска суперзвезда. Ова овошје, со древно потекло, носи повеќе од само убав изглед и свеж вкус – станува збор за овошје полно со лековити својства, кое заслужува редовно место во вашата исхрана.

Калинката е едно од најстарите култивирани овошја во светот, со корени кои датираат од 6000 год. п.н.е. Нејзиното присуство е втиснато во грчката митологија, а за Месопотамците, стеблото на калинката било сметано за свето. Јапонската култура ја сметала калинката за овошје кое ги брка лошите духови, додека според исламските легенди, секоја калинка содржи зрно кое потекнува од рајот.

Кралската историја, исто така, не ја заобиколила калинката. Кралицата Изабела I, при освојувањето на Гранада во 1492 година, ја користела калинката како симбол на своите територијални амбиции, изјавувајќи: „Баш како оваа калинка, ќе ја освојам Андалузија зрно по зрно.“ Кралот Хенри IV од Франција, исто така, ја користел калинката како симбол на мирот и благосостојбата.

Но, зошто калинката била толку ценета во минатото и зошто е важна и денес? Ова овошје е описано како „најлековито“ поради своите неверојатни здравствени својства. Калинките се преполни со антиоксиданси кои помагаат во ублажување на воспалителните процеси, задебелувањето на артериите и го заштитуваат срцето. Некои истражувања дури сугерираат дека калинката може да помогне во борбата против ракот. Иако истражувањата сè уште се во тек, постојат докази дека калинката го намалува протокот на крв кон туморите, спречувајќи ги клетките на ракот да се хранат и размножуваат.

Покрај тоа, калинката се истражува за нејзината способност да го забави растот на ракот на простатата, белите дробови, дојката и дебелото црево. Една од нејзините клучни компоненти, елагинската киселина, е моќен антиоксиданс кој го стимулира производството на колаген. Повеќе колаген значи помалку брчки и поздрава кожа.

Со оглед на бројните здравствени придобивки што ги нуди калинката, ова овошје не е само симбол на историјата, туку и клучен сојузник за модерното здравје.

To top