македонски јазик

Пронајдени се 51 резултати на тема „македонски јазик“
Вести

Претседателот Пендаровски се обрати на Летната школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, преку видео порака се обрати на Летната школа на Меѓународниот семинар...
Вести

Бугарска министерка со ново понижување за Македонија: Јазикот им е западнобугарски дијалект, само додале некој збор од друг сосед

Екатерина Захариева, бугарската министерската за надворешни работи во своето последно интервју за бугарската телевизија Канал 3, зборуваше...
Вести

Родители Македонци од Швајцарија: Одземајќи ни го правото на изучување на нашиот мајчин македонски јазик, вие ни одземате едно од основните човекови права

Родителите на пет паралелки на македонски мајчин јазик од француското говорно подрачје на Швајцарската Конфедерација изразуваат загриженост...
Вести

Љутков: СДСМ го навредува македонскиот јазик и противуставно го третира како втор јазик во Република Македонија

СДСМ го навредува македонскиот јазик и противуставно го третира како втор јазик, односно како странски јазик во Република Македонија,...
Вести

Сојузот на друштвата на литературните преведувачи бара запирање на постапката за Предлог-законот за употреба на македонскиот јазик

Претседателството на Сојузот на друштвата на литературните преведувачи бара итно да запре постапката за Предлог-закон за употребата...
Вести

Мицкоски: Македонскиот јазик постои, тој е посебен и им припаѓа на Македонците и е дел од светското културно богатство

Македонскиот јазик постои, тој е посебен и им припаѓа на Македонците и е дел од светското културно богатство како доказ за нашето постоење...