четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 0
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Вести

Змиски отров можен лек против Ковид-19

Змиски отров можен лек против Ковид-19

Руските научници од Институтот за биоорганска хемија при Руската академија на науките тврдат дека фермент од змиски отров помага во лекувањето на заразените лица со Ковид-19.

Истражувањето покажало дека отровот од црната змија (Vipera nikolskii) има можна вируцидна активност против Ковид-19.

Тој вид змија воглавно живее во југозападна Русија и во Украина.

Научниците тврдат дека отровот од црната змија би можело да стане перспективно средство за создавање на нов лек против Ковид-19. (MИА)

Коронавирус