вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 82
home Вести

Жителите на швајцарскиот кантон Сент Гален се изјаснија против бурката

Жителите на швајцарскиот кантон Сент Гален се изјаснија против бурката

Речиси две третини од граѓаните кои вчера излегоа на референдум во швајцарскиот кантон Сент Гален се изјаснија за забрана на носење на бурка на јавно место.

Тоа е втор швајцарски кантон кој се изјаснува за забрана на бурката. Пред три години граѓаните се изјаснија за забрана на бурката во соседниот кантон Тицин.

За прашањето за носење на бурка следната година граѓаните на Швајцарија ќе се изјаснат на национално ниво.

Носењето бурка на јавни места веќе е забрането во Франција и во Данска.

(Миа)

Коронавирус