петок, 9. декември 2022. Вести денес: 184
home Вести

Завршува рокот за пријава на кандидати за еврокомесари, Франција и Италија без предлози

Завршува рокот за пријава на кандидати за еврокомесари, Франција и Италија без предлози

Земјите членки на ЕУ имаа до денеска рок да ги пријават своите кандидати за еврокомесари за идниот состав на Европската Комисија, Франција и Италија сѐ уште не го сториле тоа.

Новоименуваната претседателка на Европската Комисија, Германката Урсула фон дер Лајен, од денеска треба да ја започне процедурата на распределување на портфолијата за новите европски комесари.

За разлика од досегашниот состав, идната ЕК ќе има 27 комесари наместо 28 поради истапувањето на Обединетото Кралство од ЕУ, додека пак Германија ја доби највисоката функција – претседател.

Најбарани портфолија се економските и финансиските, но конечната одлука и припаѓа на претседателка Фон дер Лејн, која од денеска ќе ги сослушува кандидатите, по што ќе изготви список на новиот состав на ЕК. Кандидатите, откако ќе им биде назначена областа, ќе бидат сослушани од европратениците.

Во минатото, се случувало Европскиот парламент да одбие кандидати за комесари. Потоа, Европскиот парламент ќе гласа за целокупниот конечен состав, гласање кое треба да биде одобрено од Европскиот совет, односно шефовите на држави и влади на ЕУ во текот на октомври.

Новата Европска Комисија треба да стапи на функција на први ноември.

Претседателката Урсула фон дер Лајен се заложи за родова еднаквост во идната ЕК, но голем број земји членки сепак назначија мажи. Претседателката побара од земјите да поднесат две имиња за кандидати – маж и жена – но тоа го стори само Португалија. Таа има право да одбие предлози на земјите членки.

Иако рокот за назначување завршува денеска, Франција и Италија сѐ уште не понудиле свои кандидати.  

МИА

Qatar 2022