понеделник, 27. март 2023. Вести денес: 97
home Вести

Запрена акцијата за спасување на децата во пештерата во Тајланд

Запрена акцијата за спасување на децата во пештерата во Тајланд

Акцијата за спасување на момчињата од пештерата во Тајланд е запрена во наредните 10 часа.

Според гувернерот Наронгсак , кој зборуваше на прес конференција извлечени се четири момчиња и однесени во болницата во чанг Раи со хеликоптери и со амбулантни возила . Во спасувачката акција учествувале 90 нуркачи и тоа 50 од странство и 40 од Тајланд.

Акцијата е прекината , бидејќи на нуркачите им треба одмор по исцрпувачкото извлекување на момчињата. Децатта се во одлична кондиција, вели гувернерот . Најслабите биле извлечени први, а потоа има распоред за извлекување и на останатите .

Првото момче било извлечено во 17.40 часот по локално или во 10.40 часот по средноевропско време. Пред болницата, каде влезот го чуваат војници, се и родителите и најблиските на децата.

Австралискиот доктор кој ги прегледал вели  дека децата се во добра здравствена состојба, со оглед на фактот дека првите девет дена во поплавената пештера пиеле само вода.

loading...