понеделник, 25. јануари 2021. Вести денес: 146
home Вести

Загрозени 25 милиони луѓе: Проработе вулканот Попокатепетл (ВИДЕО)

Загрозени 25 милиони луѓе: Проработе вулканот Попокатепетл (ВИДЕО)

Мексиканскиот вулкан Попокатепетл повторно проработи и почна да исфрла пепел во висина од 3.000 метри.

Локалните власти ги предупредија жителите за зголемената активност на вулканот, кој исфрлаше огнени топки од кратерот, објави британски „Експрес“.

Никој не е повреден, но властите објавија дека ќе продолжат да ја следат ситуацијата. Во радиус од 60 километри од вулканот живеат околу 25 милиони луѓе.

Граѓаните беа предупредени да не се приближуваат на повеќе од 12 километри од вулканот поради можни ерупции, а властите изработија посебен план за евакуација во итни случаи.

Коронавирус