понеделник, 6. февруари 2023. Вести денес: 45
home Вести

За надвозникот во Џенова инженер предупредил уште 1979 година

За надвозникот во Џенова инженер предупредил уште 1979 година

Италијанскиот инженер и дизајнер на надвозникот во Џенова, при чие уривање настрадаа 43 лица, Рикардо Моранди, предупредил уште во 1979 година дека ќе биде неопходно константно одржување на надвозникот, за да се отстрани рѓата предизвикана од непосредната близина на морето и загаденоста на воздухот.

Италијанската државна телевизија РАИ објави делови од извештај на кои стои потписот на Моранди од 1979 година, 12 години по отворањето на надвозникот.

Во извештајот се наведува дека уште тогаш било познато оти може да дојде до „губење на површинската отпорност на бетонот на хемикалии“, поради морето и загаденоста на воздухот предизвикано од блиската челичарница.

Дел од надвозникот во Џенова се урна на 14 август, при што настрадаа 43 лица.

МИА