недела, 4. декември 2022. Вести денес: 30
home Вести

Вулкан еруптираше по 250 години мирување

Вулканот е дел од планинскиот синџир Киришима, на јужниот јапонски остров Кјушу. 
Вулкан еруптираше по 250 години мирување

 Во јужниот дел на Јапонија се активираше вулкан, првпат по 250 години, поради што властите забранија пристап до планината.

Јапонската метеролошка агенција соопшти дека ова е прва ерупција на вулканот од 1768 година и оти од вулканот излегуваат чад и пепел. Забраната за движење околу вулканскиот кратер, Агенцијата ја прошири на целата планина.

Вулканот е дел од планинскиот синџир Киришима, на јужниот јапонски остров Кјушу.

Локалните власти соопштија дека денеска на кратко престанале експлозиите, но населението се предупредува на можно паѓање вулкански камења и пепел.

Во Јапонија има 110 активни вулкани.

Коронавирус